Group of Economic and Environmental Interest
The Group of Economic and Environmental Interest (GIEE) is a label given by the government to recognize a group of farmers committed to a multi-year co-building process.
It aims to improve the economic, environmental and social performances of farms, and thus to build more groups of that kind.
A « GIEE » gathers between 2 and 100 famers (20 on average) of the same production (crops, cattle breeding, wine production, or market gardening). It covers a wide range of topics (reducing inputs and developing alternative plant protection measures; food autonomy for livestock and agropastoralism; soil conservation and plant cover; and integrated or diversified production chains). The GIEE receives support from actors of their production chain (cooperatives, interbranch organisations…), and of their area (local authorities and associations). Together, famers and partners, are forming a web that helps synergies in their area, enabling a participative approach. Farmers must be the main actors, indeed, they must represent the majority in the group. The group’s initiative is supported by an increase in a preference for the allocation of financial aid (from the UE, the state or the locality). To prove its utility, the group is assessed at least every 3 years. The results of the assessment are published and re-used by other farmers.
A “GIEE”, through its collective and participative dimension, is a lever which can overcome certain socio-technical barriers which curb the French agroecological transition. Co-building projects accelerates the development and adoption of new sustainable practices.Consequently, the synergies created promote exchanges, provide support to agricultural stakeholders and maintain the countryside social structure. The objectives are to improve the competitiveness of farms, working conditions, the conservation of the environment and safeguard jobs in rural areas.
References to explore
Bidaud F. 2013. Transitions vers la double performance : quelques approches sociologiques de la diffusion des pratiques agroécologiques. Centre d’études et de prospective-Analyse n° 63. 7p.
Groupements d’intérêt économique et environnemental (GIEE). Qu’est ce qu’un GIEE ? Consulté le 13 février 2020.
Légifrance. 2014. Loi n°2014-1170 du 13 octobre 2014 d’avenir pour l’agriculture, l’alimentation et la forêt (1), Légifrance, 27 février 2020, article 3 chapitre 5.
Légifrance. 2014. Instruction technique DGPAAT/SDBE/2014-930 du 25 novembre 2014 relative aux modalités de reconnaissance et de suivi des groupements d’intérêt économique et environnemental créés par l’article 3 de la loi n° 2014-1170 d’avenir pour l’agriculture, l’alimentation et la forêt (LAAAF), ainsi que celles de la capitalisation de leurs résultats. Journal officiel. 34p.
Légifrance. 2015. Instruction technique DGPAATT/SBDE/2005-110 du 5 février 2015 relative à la modification des éléments du dossier de candidature à la reconnaissance en qualité de groupement d’intérêt économique et environnemental (GIEE) pour ce qui concerne les conditions d’éligibilité de la personne morale qui porte le projet. Journal officiel. 4p.
Ministère de l’agriculture et de l’alimentation (Alim’agri) 2019. Près de 10 000 agriculteurs engagés dans les groupements d’intérêt économique et environnemental (GIEE). Consulté le 14 février 2020.